TRIMSALON MAAIKE
Bemmerstraat 3
Beek en Donk

06-248 794 14

Verschillende behandelingen

 

"Making the world beautiful one dog at a time"

 

ONTWOLLEN

De wol dient bij honden als natuurlijke bescherming van de huid. Als men te enthousiast met een borstel, kam of furminator aan de slag gaat dan ontstaan er gaten in de beschermlaag. Het lichaam gaat dan als een dolle aan de slag om die gaten op te vullen met nieuwe wol. Deze wol is alleen van zo een slechte kwaliteit dat deze snel klit en dus heel snel weer voor problemen gaat zorgen. Mensen gaan weer flink borstelen en het probleem houdt zichzelf zo in stand.

 

De minst invasieve manier is om de hond lekker in te zepen met shampoo en gedurende minimaal 15 minuten in te laten trekken. Daarna lekker uitspoelen en dan kun je vaak de wol er zo met een speciale waterblazer uit blazen. Lukt dit niet in 1 keer dan is het advies om deze behandeling na een week  nog eens te herhalen. Door deze methode toe te passen krijg je weer een natuurlijk rui proces, een wol die van betere kwaliteit is en dus minder snel klitvorming. Het duurt wel enige tijd voor de ontstane schade helemaal is hersteld. Dit vergt dus veel geduld van een eigenaar en trim(s)ter.

Voorbeelden van honden met veel wol zijn o.a. de Sheltie, de Chow Chow en Newfoundlander.

 

SCHEREN

Veelal worden langharige huishonden "lekker" kort geschoren, want het is uiteraard een stuk onderhoudsvriendelijker. Houd er wel rekening mee dat een vacht van nature een bescherming geeft tegen invloeden van buitenaf. Dus ook tegen de zon in de zomer. De vacht werkt dus ook om de hond lekker koel te houden. Het is dus niet verstandig om in de zomer uw hond lekker te millimeteren. Uw hond kan dan, net als wij, ook verbranden of een zonnesteek oplopen. Het is raadzamer om ongeveer een centimeter haar te laten staan. Ook bij het scheren kunt u kiezen voor verschillende lengtes.

Voorbeelden van honden die veelal  geschoren worden zijn o.a. Shih Tzu, de Maltezer of de Boomer

 

KNIPPEN EN EFFILEREN

Effileren is eigenlijk het voorzichtig uitdunnen en/of  inkorten van de vacht. Uitdunnen wordt eigenlijk bij bijna ieder ras toegepast. Inkorten wordt vooral gedaan bij de honden met de sluike vachten, denk hierbij aan de Yorkshire Terrier, Shih Tzu's, Maltezers.

Honden met krul vachten, denk hierbij aan Poedels, Labradoodels, kunnen heel mooi in allemaal verschillende modellen worden geknipt. Hun vacht leent zich uitstekend om alle creativiteit op los te laten.

 

PLUKKEN

Plukhonden zijn honden met vaak een harde ruwe vacht, denk daarbij aan ruwharige Teckels, West Highland White Terriers, Cairn Terriers, Fox Terriers.

U kunt er bij deze honden voor kiezen om één keer in het half jaar naar de trimsalon te gaan. Dan worden alle oude, dode haren er voorzichtig uit geplukt en dan houdt het hondje alleen de ondervacht en onderwol over. Veel leuker is het als deze honden iedere 3 tot 4 maanden naar de trimsalon komen en je ze in de zo geheten "strip vacht" zet. Je plukt dan iedere keer een gedeelte van de harde ruwe haren er uit en zo blijft het hondje altijd dat leuke stoere ruige uiterlijk houden.

Want laten we wel wezen, ook het uiterlijk heeft een rol gespeeld bij de keuze van het ras, toch?